Premier League Recap: Week 1 & 2

By februari 16, 2019Darts toernooien

De Premier League of Darts 2019 is alweer twee speelrondes oud en is dit een mooi moment om eens te kijken wat er allemaal is gebeurd rondom deze competitie. 

Deelnemersveld

In onze nieuwsbrief van februari 2019 gaven wij al aan dat Gary Anderson lange tijd last had van rugproblemen en dat hij daarom afzegde voor The Masters. Wij hoopten net als Anderson zelf dat hij wel kon meedoen aan de Premier League maar ook door dat toernooi ging er een grote streep. Heel even stond de tijd bij de PDC stil want er werd al gevreesd dat Anderson zou afzeggen. Toen kwam de vraag wie zijn plek moest innemen. Veel mensen dachten dat het Max Hopp zou worden of zelfs Glen Durrant. Verder was er niet echt een waardige kandidaat in de ogen van de PDC. Ze kwamen echter met een beslissing die niemand zag aankomen. De PDC koos om elke week een ”lokale contender” te plaatsen. In week 1 werd die rol vertolkt door Chris Dobey.

 

Week 1 – Newcastle

Het toernooi begon in Newcastle met als lokale contender Chris Dobey. Hij had een fantastische start in zijn partij tegen Mensur Suljovic en noteerde in de eerste leg al meteen een 113 finish. Hij kwam binnen no time op een 5-1 voorsprong maar kon de wedstrijd niet in het slot gooien. Suljovic knokte zich goed terug en kwam zelfs 6-5 voor. Dobey kon tot grote vreugde van het publiek toch nog een punt pakken en hij kreeg na afloop een geweldige ovatie voor zijn toch unieke prestatie. Gerwyn Price gooide in zijn partij tegen Daryl Gurney misschien wel zijn beste wedstrijd ooit. Hij liet met een 104.11 gemiddelde en zes 180’ers Gurney vrijwel kansloos achter zich en boekte daarmee zijn eerste Premier League winst ooit. Peter Wright en Rob verdeelde de punten in een wedstrijd die niet al te spannend was maar toch gelijk opging. Beide mannen noteerde een gemiddelde van net boven de 100. Raymond van Barneveld begon de competitie niet zoals hij dat voor ogen had. Hij speelde tegen James Wade wel een solide partij maar wist net niet de dubbles te raken wanneer ze echt nodig waren. Wade was echter wel genadeloos op de dubbels en versloeg van Barneveld met 7-4 waarin hij de partij eindigde met een 124 finish. Barney pakte wel met deze wedstrijd het record voor meeste Premier League deelnames af van Phil Taylor, die stond op 13 deelnames en dit is de 14de keer voor van Barneveld. Week 1 zag een herhaling van de WK finale tussen Michael van Gerwen en Michael Smith. Ondanks zijn 104.98 gemiddelde had Mighty Mike het erg moeilijk met de Bully Boy die een finish van 150 gooide om 4-4 te maken. Van Gerwen liet zich echter niet gek maken en won alsnog met 7-5.

Week 2 – Glasgow

Het Schotse Glasgow is het decor van week 2. Van Barneveld speelde voor de laatste keer in de stad waar hij zijn beste prestaties neerzette. Hij speelde tegen Gerwyn Price wel een stuk minder dan tegen James Wade in Newcastle. Weliswaar wist hij wel een 6-2 achterstand om te buigen in een 6-6 gelijkspel met een gemiddelde van slechts 88.79 tegenover 95.70 van Price. Dat van Barneveld geliefd was in Schotland is geen mysterie maar de fans in Glasgow maakten 100% gebruik van hun laatste kans om Barney toe te juichen en deden dat ook massaal. Na afloop gaf Barney aan dat hij altijd van Schotland zal blijven houden en dat hij toch blij is met een punt. Van Gerwen won vrij eenvoudig van Mensur Suljovic met 7-3 die door deze nederlaag gezakt is naar de laatste plaats. Peter Wright bemachtigde voor de 2de keer op een rij maar 1 punt en dit keer tegen Michael Smith. Voormalig wereldkampioen Rob Cross won van James Wade met 7-4 en pakte zijn eerste Premier League overwinning dit jaar. Alle ogen waren daarna gericht op 3-voudig BDO wereldkamipoen Glen Durrant die zijn PDC major debuut maakte tegen Daryl Gurney. Durrant opende de wedstrijd perfect met een 180 score maar wist niet de leg te winnen. Gurney speelde heel geconcentreerd en won met niet al teveel moeite van de huidige BDO wereldkamipoen. Durrant zei achteraf dat hij toch genoten heeft en dat hij vanaf hier wil door blijven werken naar de top. De wedstrijd eindigde in 7-3 voor Gurney.

What’s Next?

Het Premier League circus gaat door naar Dublin in Ierland op 21 februari. Ook daar wordt een groot eerbetoon voor Raymond van Barneveld verwacht als hij speelt tegen Mensur Suljovic in een toch al heel erg vroeg degradatie duel. Michael Smith speelt tegen Daryl Gurney. James Wade en Gerwyn price spelen tegen elkaar net als Peter Wright tegen de lokale contender Steve Lennon. Het toetje van deze avond is de partij tussen de vorige wereldkampioen en de huidige wereldkampioen: Michael van Gerwen tegen Rob Cross.

Leave a Reply